stella housheer blog

Welke IK zit er bij jou aan het stuur ?

Ja hoor, daar is ie weer, de stem van de criticus die zegt: “Doe maar niet! En ga er nou ook niet in je blog over beginnen!

De pusher: Ja zeker wel, ik ga ‘t gewoon doen en ga er nu ook nog iets over schrijven!

De criticus: Kan je het dan ook echt wel waarmaken? Je kunt dit veel beter stil houden, je moet hierin geen risico nemen, want wat als het je niet lukt…….

De arrogante: Nou wat dan nog? Nou, dan is het niet gelukt en dan?........

Dit is een stukje van mijn interne dialoog die ik met mijn verschillende ‘ikken’ voerde bij het schrijven van deze blog.

Beklimmen van de Mont Ventoux

Een van mijn langgekoesterde wensen is om de Mont Ventoux met de fiets te beklimmen!

En wat ik ook zeker GA doen!

Mijn criticus probeert iedere keer weer beren op de weg te brengen en mij hiervan te weerhouden.

Hij heeft al geroepen:

“Ach nee joh, moet je niet meer willen, daar ben je te oud voor. Had je moeten doen toen je jong was.”

“Je kan beter zinvollere dingen gaan doen en bezig zijn met je onderneming.”

“Je hebt niet eens een “echte” racefiets, op die mountainbike ga je er zeker niet komen.“

“Je durft nog niet eens met je schoenen vastgeklikt op de pedalen te rijden, gaat echt niets worden.”

“Dat klimmen is nog niet zo erg, maar die afdaling, dat is pas echt gevaarlijk!”

“Je moet wel zelf allemaal dingen aan je fiets kunnen repareren, jij bent niet handig en technisch.”

“Weet je wel hoeveel en hoelang je hiervoor moet trainen.”

En ja, ik heb inmiddels een echte racefiets, kan met de schoenen vastgeklikt rijden, en ben aan het trainen!

Niet willen falen

We hebben allemaal een innerlijke criticus ook wel genoemd de stem van de verandering, stem van de angst en falen. Deze stem wil ons behoeden voor teleurstellingen en probeert ons heerlijk in onze comfortzone te houden.

Onze ikken

Zo hebben we nog vele andere stemmen, ook wel sub persoonlijkheden genoemd, zijnde de verschillende kanten in ons. We hebben bijvoorbeeld een krachtige en een kwetsbare kant, een rationele en een emotionele kant. In de loop van de jaren hebben we de ene kant sterker ontwikkeld dan de andere kant en sommige kanten volledig verstoten. Ook zijn er nog de onontwikkelde kanten, waarvan je eigenlijk niet eens weet dat je die hebt, omdat je ze nooit eerder hebt aangesproken.

Deze verschillende kanten van ons worden mooi weergegeven in de metafoor van de bus* Voice Dialoque. “De psychologie van de ikken “Hal & Sidra Stone, de grondleggers van voice dialoque.

De chauffeur van de bus is je “manager van je ikken“ Het is ook de chauffeur die bepaalt welke weg er wordt gereden. Dit is het deel van jou dat bewuste keuzes maakt.

Naast de chauffeur staat de stoel van de bijrijder, waar iedere keer een andere IK zit die de chauffeur de weg wijst. Achter de chauffeur zit de innerlijke criticus, altijd aanwezig en geeft vele ongevraagde aanwijzingen en commentaren aan de chauffeur. De passagiers in de bus zijn de verschillende kanten in jou, de zgn. primaire en verstoten ikken.

Wat bij de één primaire ikken zijn kunnen bij de ander verstoten ikken zijn. Tegenover iedere primaire ik staat een verstoten ik. De primaire ikken hebben we allemaal en kan je herkennen aan de stemmen in je hoofd. De perfectionist ‘dit doe je niet goed’, de helper ’je moet een ander altijd helpen’. En zo zijn er nog talloze primaire ikken. De verstoten ikken zitten achter in de bus of soms zelfs achter slot en grendel opgeborgen in de kofferruimte en proberen zo af en toe iets van zich te laten horen. Als ze dat doen werken ze behoorlijk op de zenuwen van de chauffeur.

Soms willen de ikken echt niet allemaal dezelfde kant op en springt er ineens een van de primaire ikken op uit zijn stoel, rent naar voren, trekt de chauffeur uit zijn stoel en neemt het stuur volledig over.

Je ikken bij veranderingen

Als jij wilt gaan veranderen en uit je comfortzone wil komen, kan het zijn dat jouw primaire ikken enorm gaan protesteren. Het kan ook zijn dat de verstoten ikken het heft in handen nemen of dat de primaire ikken enorm vasthoudend zijn en volledig het stuur over nemen.

Een goede chauffeur is hij die op de juiste momenten de juiste informatie van alle verschillende ikken gebruikt om veilig op de bestemming aan te komen.

Hoe jij je ikken kunt sturen

Als je je verschillende ikken (sub persoonlijkheden) hebt ontdekt en begrijpt, wordt het makkelijker om ze te herkennen en kun je op voor jou belangrijke momenten ook een andere dan je vertrouwde IK toelaten.

Een methode die ik daarbij vaak toepas is Voice Dialogue. Dat is een speelse, actieve en luchtige coachmethode voor persoonlijke ontwikkeling waarbij het gaat om de bewustwording en ontdekken en begrijpen van je sub persoonlijkheden, zoals kort geschetst in de bovenstaande voorbeelden. Het geeft mij en coachees inzicht in vastgeroeste patronen en helpt je die te doorbreken.

Hoe reageren jouw ikken als JIJ wilt gaan veranderen?…...

 

 *De metafoor van de bus is ontleend aan het werk van de Italiaanse psychiater Roberto Assagioli wordt ook beschreven in het boek ‘Ik (k)en mijn ikken’ van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn, en het boek ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’ van Daniel Ofman. Voice dialoque sluit mooi aan op de huidige stroming in de organisatiekunde waarbij we oude paradigma’s, zoals beheersbaarheid en controle loslaten.